DIETTE DOESBURG
  • Home
    • In memoriam Harrie Doesburg
    • BLOG
    • PERS >
      • Gallery
  • in Beeld
  • Diette Doesburg 1
    • Diette Doesburg 2
  • INTERVIEWS
  • Public Affairs
    • EXPORT REIZEN >
      • EXPORT INDONESIA
      • BALTISCHE STATEN
    • BOEKEN
  • MAAS LASTECHNIEK
  • MAAS SHIPYARD
  • Contact


​INTERVIEWS

Ondernemer Noordhof trekt aan de bel en doet boekje open over curatoren Entzinger en Fousert  van Plas Bossinade

11/23/2017

0 Reacties

 

Interview 1  Noordhof / Plas&Bossinade

Foto
Wie in het archief duikt dat Maas Shipyard Waterhuizen (MSW) heeft opgebouwd inzake het faillissement van de scheepswerf maart 2005 valt van zijn stoel van verbazing en wordt boos bij het zien van zoveel ongerechtigheden. Niet alleen hebben de curatoren (van advocatenkantoor Plas Bossinade) zichzelf extreem verrijkt met meer dan één miljoen Euro. In bijna dertien jaar tijd is er geen enkele crediteur betaald, en dat terwijl er voldoende geld op de boedelrekening stond.
Een van de crediteuren is Henk Noordhof van Noordhof Schilderwerken bv uit Kropswolde die een vordering heeft ingediend van 69.000 euro. Hij ergert zich dood aan Entzinger en Fousert. Als Noordhof junior aan Entzinger vraagt, “wanneer verdeel je het geld van Mw. Doesburg en ontvangen wij het geld voor het door ons geleverde werk aan de schepen van Straatman, Van Dorsten en Ola Nielssen” rent Entzinger weg. Onbeschoft om niet te antwoorden!  
​

De afwikkeling zou simpel kunnen zijn, maar omdat het nu al zo lang sleept en de curatoren Wim Entzinger en Peter Fousert samen met een twintigtal andere advocaten van het kantoor Plas&Bossinade, erop uit zijn om zoveel mogelijk uit de boedel te incasseren, is het sinds het faillissement van MSW alleen maar steeds ingewikkelder en onoverzichtelijker geworden. Na het faillissement, dat in wezen onnodig en op oneigenlijke gronden werd aangevraagd door GTI en de ING-bank (Lees advertorial 1 DietteDoesburg.nl er maar op na), stortte mevrouw Doesburg ruim 2 miljoen euro op de boedelrekening bij Rabo/Plas Bossinade om daarmee de crediteuren te betalen en het faillissement gepareerd kon worden, hetgeen de taak is van een curator. Echter tot nu toe, bijna 13 jaar na het faillissement is er geen cent geïncasseerd van de debiteuren en is niets uitbetaald aan de echte crediteuren, maar zijn de curatoren er wél in geslaagd meer dan één miljoen euro aan gelden (voor zichzelf) van de boedelrekening te incasseren. Noem het gerust een extreem verdienmodel. De afgelopen 13 jaar zijn de curatoren alleen maar bezig geweest zijn zichzelf te verrijken door bewust geen enkele poging te doen het faillissement af te sluiten, integendeel juist voortdurend bezig zijn nieuwe spitsvondigheden te ontwikkelen om de zaak verder te kunnen rekken, om zo de boedelrekening te plunderen.
 
Noordhof: ‘De curatoren hebben vanaf het begin geen enkele moeite gedaan daadwerkelijk kennis te nemen van de debiteurenpositie, de crediteurenpositie en de te innen bankgaranties die iedere werf heeft. Hadden ze dat wel gedaan, dan hadden ze gemakkelijk samen met de accountant en procuratiehouder van MSW meteen al hoger beroep tegen het faillissement kunnen instellen en was de zaak snel opgelost geweest. Maar we weten inmiddels dat het zo goed niet ging en gaat met heel veel advocatenkantoren, waarvan PlasBossinade er een is, en dat het kantoor maar wat blij was met het faillissement van MSW waarbij enkele miljoenen op ‘hun’ boedelrekening kwamen te staan, waar zij mooi van gingen profiteren.                    
 
‘Wim Entzinger heeft de afgelopen jaren niets anders gedaan dan enorme bedragen bij elkaar te sjoemelen door de vorderingen van de crediteuren maar open te laten staan.’ Daarbij komt dat er in het begin door de curatoren allerlei schulden werden gecreëerd die achteraf, weer teruggetrokken moesten worden als zijnde onterecht. Van alle schulden die oorspronkelijk werden opgevoerd bleef maar weinig over. De overgebleven onbetaalde rekeningen hadden – het is reeds eerder gezegd – gemakkelijk in 2005 door het tegoed op de debiteuren betaald kunnen worden. Het gebeurde niet, omdat Plas Bossinade niet van plan zijn de kip met het gouden ei te slachten.
 
‘Ten tijde van het faillissement van MSW waren we bezig met het afschilderwerk van drie schepen waarvan bij oplevering op 30 maart 2005 de laatste 20% betaald zou worden. De werf krijgt dan n.l. ook de laatste 20% van de bouwsom van het schip betaald. Met Entzinger werd op 13 mei 2005 zoals door Maas aan ons verteld, afgesproken dat hij het geld daarvoor, van de debiteuren dus, zou binnenhalen. Het ging om zo’n 3 miljoen euro. Dat is of nooit gebeurd, of het geld staat wél op ergens op een bankrekening van de curator, maar wordt buiten de boeken gehouden. Mijn vraag is dus, wie laat nu drie schepen wegvaren, geeft ze in handen van de opdrachtgevers, zonder dat er betaald is aan de werf.
Noordhof: In de wereld van de scheepsbouw is het gebruikelijk dat een schip pas overgedragen wordt aan de opdrachtgever als de rekening tot de laatste cent betaald is.’


Waar het Noordhof om gaat is dat de echte crediteuren, maar niet betaald worden. ‘Ik weet dat er nog veel geld op de boedelrekening staat, maar ik krijg het niet,’ aldus Henk Noordhof van het gelijknamige schildersbedrijf en ook mijn collega’s niet.
Hij zegt: ‘Wij hebben destijds schepen van MSW in opdracht van mevrouw Doesburg geschilderd en zij heeft altijd alles betaald. Diette Doesburg en ik kennen elkaar zakelijk al zo’n 40 jaar en ik heb ook haar vader Dawid en haar broer Eddy goed gekend. Ik heb meer dan goede herinneringen aan hen alle drie.’
‘Samen met een vijftigtal andere onderaannemers cq. toeleveranciers leverden wij vanaf 2000 en dus ook in 2005 aan de werf ten behoeve van de bouw van een drietal schepen, namelijk de binnenvaarttankers voor Straatman Antwerpen,    Van Dorsten uit Meppel en het zeeschip voor Ola Nielssen in Zweden,’ vertelt Noordhof.
De Binnenvaartankers van Straatman en Van Dorsten zouden per 30 maart 2005 worden opgeleverd, waarbij dan hun laatste termijnbetaling ad. 20 % van de bouwsom zou plaats vinden. In plaats daarvan liet Wim Entzinger die schepen op 17 maart 2005 wegvaren, zonder af te rekenen. Hij gaf op dat moment het tegoed van de onderaannemers, de toeleveranciers maar ook van de werf weg! 
‘Toen ik hoorde dat mevrouw Doesburg daarna uit haar eigen vermogen een paar miljoen had gestort op de boedelrekening van MSW, dacht ik dat komt goed,’ stelt Noordhof. ‘Even geduld en het geld komt eraan.  Tot ik erachter kwam dat Wim Entzinger helemaal niet uitbetaalde, maar bijvoorbeeld wel geld naar F.C. Groningen overmaakte en zelfs vertelde dat Plas&Bossinade advocaten een reisje ondernam op kosten van Doesburg naar ik meen Zwitserland. Toen ik hun uurtarieven zag en doorkreeg hoeveel geld er uit de boedel aan kosten werd gedeclareerd, werd ik boos.’
 
Noordhof is nog steeds bevriend met Doesburg. Hij meent ook voor andere ondernemers die nog geld uit de boedel moeten ontvangen te kunnen spreken als hij zegt: ‘Bijna niemand van de onderaannemers en leveranciers wilden dat Entzinger en Fousert achter mevrouw Doesburg aangaan. Bovendien moet het geld bij de reders die de schepen hebben laten bouwen vandaan komen en eigenlijk niet persoonlijk van Doesburg.’
 
Henk Noordhof kan er met zijn verstand niet bij. Doesburg zond hem het verslag van de Rechtbank 02.01.2007. ‘Uit die verificatievergadering van 2 januari 2007 bij de Rechtbank Groningen is gebleken dat er 523.000 euro betaald zou moeten worden. Dat is dus nadat alle fakevorderingen van de oorspronkelijk door Entzinger opgestelde schulden afgetrokken waren. Allerlei vorderingen zijn gewoon betaald, maar staan nog steeds op de lijst van Entzinger als openstaande vorderingen. MSW is dus al bijna 13 jaar failliet en ik heb mijn geld niet maar Entzinger, Fousert en de F.C. Groningen wel.
 
Noordhof: ‘Ik weet wel dat die meneer Entzinger niet deugt. Hij strooit met vrijkaarten van de F.C. Groningen, betaald door Doesburg en ik moet evenals de andere crediteuren mijn entreekaarten zelf betalen. Mijn zoon, die me inmiddels heeft opgevolgd in het bedrijf, komt Entzinger geregeld tegen bij de FC en vroeg hem onlangs weer, wanneer het geld van mevrouw Doesburg verdeeld wordt. Wat deed Entzinger? Hij rénde weg!’
‘Ik heb Diette Doesburg erover benaderd, die Wim Entzinger, P. Fousert en de Rechter Commissaris daarover heeft geschreven, doch de R.C. en de curatoren beantwoorden haar brieven niet.’
En zo blijven de crediteuren maar wachten op hun geld? Hoe lang nog.
Tot Plas&Bossinade het restant ook heeft opgesoupeerd en wanneer gaan Straatman, Van Dorsten en Nielsen betalen.
 
Doesburg deelde desgevraagd mede;
‘We wachten af.’ Veel meer kunnen Noordhof en de overige crediteuren, op dit moment niet doen. 
 
Doesburg wees op het verloop van enkele andere faillissementen met veel vermogen, zoals bijvoorbeeld;
 
Mr. W. Timmer                   Plas&Bossinade                    Lommerts 2004
Mr. H. Overes                     Bout Advocaten                   Smit&Hollander 2005
Mr. L Hoites                        Plas&Bossinade                     Sjoerd Kooistra 2010
Mr. W. Schuurmans        Schuurmansadvocaten     Schoonveld 2012
Mr. M. Ubbens                 Trip Advocaten                      GSC /Staal Service Bergen 2014
Mr.  J. Holtz                         Bout Advocaten                   Mr. E. Maas/R. Vos 2016/’17

MSW 2005

1- Faxbericht G. Rademaker  18 03.2005 / te ontvangen betalingstermijnen

2- ​Opgeleverd schip “Vopak Rowland” aan Van Dorsten

Foto

3- ​Speech van de heer G. van Dorsten 

4- ​Vopak Frisia te water

Foto

5- ​Opgeleverd schip “Orinoco” aan Straatman   

Foto

6- ​Geleverde tankers aan Vopak-Chemgas

Foto

7- Oorkonde Vopak Tanker

Foto
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    INTERVIEWS

    Archieven

    November 2017

    Categorieën

    Alles

    RSS-feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Home
    • In memoriam Harrie Doesburg
    • BLOG
    • PERS >
      • Gallery
  • in Beeld
  • Diette Doesburg 1
    • Diette Doesburg 2
  • INTERVIEWS
  • Public Affairs
    • EXPORT REIZEN >
      • EXPORT INDONESIA
      • BALTISCHE STATEN
    • BOEKEN
  • MAAS LASTECHNIEK
  • MAAS SHIPYARD
  • Contact